búvár szeged

 

 

 

 

 

Kedves Valaki!

Lehet-e valaki két hónap alatt nulláról mentőbúvár?

Szerintem nem árulok el titkot, ha úgy gondolom, hogy meglepett kérdésével. Röviden meg is válaszolnám: nem.

Ha megengedi picit kifejteném. Előszöris szeretném tisztázni, hogy a következő gondolatok egy több mint tíz éve merülő (búvárkodó), 200+ merülést megélt, merülésvezetői képesítéssel (a következő, az oktatói fokozat) és gyakorlattal rendelkező búvár gondolatai, aki - számos egyéb speciális búvárismeretek mellett, pl. nitrox, extended range nitrox, basic life support (BLS), BLS-defibrillator, oxigen provider stb. -, mentőbúvári (Rescue) ismereteit az ország egyik legnagyobb tudású és tapasztalatú búvároktatójánál (Dóra Gyula) szerezte. De elég az önfényezésből, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy bár nem kell feltétlenül elfogadni az itt leírtakat, viszont úgy érzem, hogy egy átlag búvárnál talán picit nagyobb rálátásom van a hazai búvárkodás világára, természetesen nem ismerem teljes mélységében a hazánkban akkreditált összes búvároktatási rendszert, de a legnagyobbakat úgy-ahogy átlátom.

De kezdjük a kályhától. Tételezzük fel, hogy ön, mint fizikailag, mint mentálisan alkalmas sűrített levegős készülékkel történő merülés végrehajtására.

Fizikai: pl. nincsenek egyenlítési problémái, nem túlsúlyos, nem szívbeteg ill. semmilyen olyan egészségügyi problémája nincs, amely önt alkalmatlanná tenné a búvárkodásra; egyébként ezt a kezdő tanfolyam előtt egy alapos búvár-sportorvosi vizsgálat kell, hogy igazolja. Mentális: pl. félelemérzés, szorongás, egyéb fóbia a mélység, a nyomásváltozás ill. egyéb, a merülés közben fellépő (pl. a nitrogén-gáz parciális nyomásváltozása okozta mélységi mámor stb.) körülmény hatására. Egyszóval ön alkalmas búvárnak :-)

Ekkor önnek első körben be kell iratkoznia egy Mo-n akkreditált búvároktatási szervezet (CMAS, SSI, PADI, NAUI, UEF stb.) kezdő tanfolyamára. Ez elméleti és gyakorlati oktatásból áll. A gyakorlati oktatás uszodai és nyíltvízi foglalkozásból áll. Egy kezdő tanfolyam (Open Water Diver, OWD v. CMAS 1*) költsége cca. 2-300 Eur (az egyszerűség kedvéért Eur-ban fogok számolni, elnézést érte). Ez a tanfolyam költsége, magyarul az oktatási anyagok (könyvek, regisztráció, kártyadíj) ill. a búvároktató munkadíja, tartalmazza a szükséges búvárfelszerelések, ill. a levegő töltésének a díját. Egyéb költségek sajnos felmerülnek: uszodai belépőjegy, utazás, szállás díja stb. Ezeket nehéz egzaktul meghatározni. Ez a kezdő szint, ezzel ön jogosítványt szerez arra, hogy sűrített levegővel, vezetett búvárként 12 m mélységig merüljön, egy önnél legalább két szinttel magasabb (min. merülésvezető, Divemaster v. CMAS 3*) végzettségű merülőtárssal kezdőként. A kulcsszó a vezetett búvár, „mindenféle önálló cselekedet nélkül” (tudom ezt így rossz olvasni, de mindannyian valahogy így kezdjük: egy kezdő búvár "ön-és közveszélyes", sajnos ez nem vicc!).

A következő szint, (Advanced Open Water Diver, AOWD v. CMAS 2*) a haladó szint. Ennek előfeltétele bizonyos számú merülés végrehajtása (oktatási rendszereknél más és más általában min. kb. 20 merülés, merülési mélység függvényében), magyarul: merülni kell, gyakorlatot szerezni, ahogy az élet más területén is így van ez. A haladó tanfolyam hasonló módon elméleti és gyakorlati oktatás, az OWD ismeretek kiterjesztésével, mélyítésével. Anyagi vonzatai nagyjából hasonlóak, mint az OWD (CMAS 1*). Advanced Diver-ként (CMAS 2*), ön egy, legalább az önnel megegyező végzettségű merülőtárssal, önálló merülést hajthat végre tervezhetően 30 méteres mélységig, szakbúvári minősítéssel, ún. mélymerülést 56 m mélységig: ez a sűrített levegővel végrehajtható biztonságos merülés határa.

Eddig nagyjából együtt haladnak oktatási szintben az egyes oktatási rendszerek. A lényeg, hogy eddig a pontig végzettségben biztosan el kell jutni, emellett merülni-merülni-merülni. A legtöbb rendszerben az AOWD (CMAS 2*) és a következő Divemaster (CMAS 3*) szint között végezhető el a Rescue (mentőbúvári) képzés, előtanulmányként külön elsősegély képzéssel: általában minden rendszernek van ilyen képzése. Ez tanfolyamonként 100-200 Eur tanfolyami költséget + járulékos költséget jelent. Időigény: ahhoz hogy ön hivatalosan 0-ról Rescue Diver legyen (azt feltételezve, hogy éves szinten min. 40-50-et tud merülni, ez min. 3-4 búvártúra/év) én azt mondom, hogy 1,5-2 év mire ide eljut.

Költségek: tanfolyamonként 2-300 Eur, legyen óvatos becsléssel Rescue-ig az össz. tanfolyami költség cca. 1000 Eur; a merülések költsége: pl. 20 merüléses búvárszafari Egyiptomban - amelynek talán a legjobb ár-érték aránya-, cca. 1000 Eur. Rescue-hoz én azt mondom, hogy min. 100 merülés kell, az 5*1000=5000 Eur. Tehát összegezzük: hogy ön mentőbúvár legyen úgy, hogy még életében nem merült készülékkel, óvatos becsléssel: - 1,5-2 év (nagyobb biztonsággal az utóbbi) időben; - anyagiakban pedig min. cca. 5-6000 Eur szükséges!

Egy dologgal nem számoltunk, a felszerelés: ha saját, akkor annak a megvásárlásával; ha bérelt akkor annak bérleti díjával. Ennél a pontnál "szállnak el" az anyagiak. Ez komplett felszerelés esetén több ezer Eur-t is jelenthet. Így a megvásárolt felszereléssel növelt összköltség inkább közelít a 10.000 Eur-hoz! Remélem nem szegtem teljes mértékben kedvét a búvárkodás iránt, ez egy gyönyörű, bár veszélyes sport, sajnos extra költségekkel.

Cziner Gábor