búvár szeged

 

 

 

Pintér Tibor

Tiszától a Tengerig

 - Krónika Szeged város „vízibúvárairól”  -

 

búvárklub szeged

 

„Nem kell mindig, mindenkor és mindenhol búvárkodni.
De mindig, mindenkor, az életnek minden hátralévő idejében búvárnak kell lenni. Tehát, méltónak lenni erre az életre.”
(P.T.)

„… és áldassék neve annak, aki a megfáradt búvárt nyugodt öbölbe, haza kíséri.”
(P.T.)

 

Gyermek voltam, 13 éves. Az iskolai kockás füzetemben az egy - és két ismeretlenes egyenletek és a képletek helyett tollrajzok szaporodtak: Hogyan lehet „kályhacső és az abban elhelyezett dugattyú segítségével” ember számára víz alatti lélegeztetésre használható szerkezetet létrehozni. Elmondhatom, sehogy.


De le is rajzolhatom: Egy cső. Abban egy dugattyú, amely mindenegyes lélegzetvételkor feljebb emelkedik a folyamatosan fogyó levegő hatására.
Ezt megelőzően az irodalomórák - Jókai Mór regényében a Baradlay testvérek menekülése a befagyott folyón, mikor a lábán korcsolyás embertest egy léken keresztül a folyó áttetsző vizébe zuhant -, a lehető legszebb leírását adta a víz alatti világról.

...

Az 1973-as esztendőt írtuk akkor, mikor kamaszodó gyermekként először pillantottam meg a tengert az adriai Pag szigeten. Számomra ez az első találkozás mind a mai napig tart. Egyetlen végtelen történetet indított el, amelynek szabott útja van.


Ma is, ha átérek a hegyeken, már lázasan várom azokat a különös illatokat és azt a sajátos megnevezhetetlen érzést, melyeket csupán a tenger képes nyújtani.
Amikor gyermekként először ott álltam a partján, tintakék este volt, a hatalmas víz pedig, sötétlila színben lágyan hullámzott. Mindez annyira hihetetlennek tűnt, mintha az addig hallott mesék váltak volna valóra egyetlen pillanat alatt. A bódítóan mély fűszeres illatoktól és a tenger sós levegőjétől megrészegülten álltam, és nem tudtam, hogy mit figyeljek inkább, a tenger lágy susogását, vagy a meglepő módon még mindig ébren lévő kabócák meg nem szűnő ciripelését. Inkább sírtam.

 

búvárklub szeged

Személyes élményein keresztül mutatja be a szegedi búvárélet néhány évtizedét közben bepillantást enged Szeged Város kialakulásába, életébe személyes sorsokon keresztül. Megértjük, megtapasztaljuk azt a pillanatot ami örökre rabul ejtett bennünket is és a könyv lapjain saját érzéseink köszönnek vissza a szerző szemszögéből. Minden igazi búvár fejében, lelkében, minden porcikájában motoszkáló érzés melyet a szerző végre szavakba tudott önteni helyettünk. Miközben olvassuk folyamatosan azt érezzük, hogy Igen! Pontosan! Én is ezt érzem.

Pintér Tibor Író, Búvároktató, Bűvár. A Manta Búvárklub nagyrabecsült tagja, igazi közösségépítő. A maga elragadó stílusával papírra vetett gondolatai akárcsak a sajátunk. Minden búváré.

Köszönjük.

 

búvárklub szeged

 

A kötet megvásárolható a Szegedi Manta Búvárklubban.

Ára klubtagoknak 2.490.-Ft. Nem klubtagoknak 2.990.-Ft.

További információk, egyedi igények esetén írjon az info@mantaszeged.hu email-re.