búvár

 

 

 

Magunkról:

MANTA Természetfotós és Könnyűbúvár Sportklub

MANTA SC bankszámlaszáma

10918001-00000060-31910000

MANTA SC Adószáma

19081984-1-06

email:info@mantaszeged.hu

Kezdetek

1992-2002 között

2002-től napjainkig

Klubélet

Alapszabály, beszámolók

Tagok

Történelem:

Az egyesület 1989-ben alakult, elsősorban a rendszerváltás során megszűnt korábbi MHSZ könnyűbúvár klubok hiányát pótolva. Összegyűjtötte azoknak a búvároknak a többségét, akik addig az MHSZ kereteiben tevékenykedtek, és továbbiakban is folytatni kívánták ezt a sportot. Az egyesület nyitott volt az érdeklődők számára, így létszáma bővült, és mára kialakult egy 40-50 főt számláló civil szerveződés, amely elsősorban a szabadidős sportbúvárkodáshoz kíván szervezett keretet nyújtani a tagjainak.

búvár szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!


Az egyesület alapító elnöke Dr. Frankó András biológus, aki az 1990-es évben a görögországi Sitonia partjainál szenvedett halálos kimenetelű búvárbalesetet. A megalakulást követő rövid időszakban történt szerencsétlenség ellenére az egyesület tovább folytatta munkáját Gajó Gusztáv István vezetésével, aki akkor már komoly búvárgyakorlattal rendelkezett, és ő lett az első nemzetközi jogosultsággal rendelkező búvároktató az egyesületben és egyúttal Szegeden is az 1990-es évek elején. Érdeme, hogy elindult ebben az időszakban az első nemzetközi minősítést nyújtó sportbúvár képzés CMAS rendszerben, jó néhány ma is aktív búvár az ő munkájának köszönheti első „uszonycsapásait”, és alapos búvárismereteit.

búvárklub

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

búvárklub szeged

Őt követően 1992 és 1997 között Pintér Tibor vezette a közösséget. Ezekben az években nyitott az egyesület a város és a tágabb közösség irányába. Búvárfotós és búvártörténeti kiállítások, oktatási intézményekben előadások és egyéb búvárkodással kapcsolatos rendezvények szervezése, búvártúrák a közelebbi és távolabbi tengerekre, illetve az ezekről szóló publikációk megjelenése jellemezte ezt az időszakot.

szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

1997-től 2002-ig Cseh Attila folytatta az egyesület irányítását, a már korábban elkezdett programokat és feladatokat koordinálta és szervezte.

búvárkodás

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

búvárklub szeged

2002-2010-ig Márton Miklós vezette a közösséget. Ennek az időszaknak kiemelt célja a közösségépítés, amely minden szervezet elsőrendű feladata. A korábbi rendezvények, események, amelyek immár hagyománnyá váltak, továbbiakban is élnek, ezeken kívül az egyesület tagjainak ötletei és szervezett túrái színesítik a Manta búvár klub életét.

oktatás

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!


2010 óta Cziner Gábor van a klub vezetőségének élén. Az elmúlt 4 évben határozott irányt vettünk a búvárkodás számos területéről érkező vendégekkel színesített, gazdag tartalmú klubgyűlések irányába.


Búvárkodás: Az egyesület megalakulásától kezdve tagja a Magyar Búvár Szakszövetségnek, amely szakmai ajánlásainak megfelelően végzi búvár szakmai tevékenységét.
Az egyesület tagjai között több búvároktató is tevékenykedik CMAS rendszerben. Egyrészről az általuk kiképzett búvárok többsége biztosítja a klub tagjainak utánpótlását.

búvár búvár szeged szegeden

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Megalakulásunktól kezdve rendszeresen szervezünk búvártúrákat mind hazai, mind távolabbi országok vizeire, amelyek a kikapcsolódáson kívül a szakmai kondícióink fenntartását is biztosítják.

Az 1990-es évek elején a gyakori hazai nyíltvízi merüléseken jég alatti és más extrém merüléseket is szerveztünk. Szeged adottsága miatt folyóvízi merüléseink gyakorlata kutatási és egyéb célú búvártevékenységekre is alkalmat nyújtott.

búvárklub szeged

Kultúra: Az 1990-es évektől kezdve folyamatosan részt veszünk városunk kulturális életében, illetve komoly eredményeket értünk el országos és nemzetközi szinten is.

Kovács Pál búvárfotó-művész tárlatai már a kezdeti évektől rendszeresen megjelennek mind a város, mind a tágabb régió életében.

Cseh Attila és Cseh Lívia filmjei nemzetközi díjakat is elnyertek, ők is az egyesület keretei között indultak szakmai útjukon.

Több kötet őrzi a történelmünket és útjaink élményét: Szendrei Gábor: „Képeslapok a paradicsomból” címmel készült, Kovács Pál fotóival illusztrált könyve egy Maldív szigeti expedícióról.

Pintér Tibor „Aranyhal öböl” című novelláskötetében található írások alapmotívumai a közös merülések élményei.

A búvártúrákat és más eseményeket az egyesület életében számos újság és folyóiratcikk, illetve televíziós híradás őrzi, mint talán a legemlékezetesebb, az 1992-ben a Szegedi VárosiTelevízió által bemutatott „Rejtélyes Világ” című alkotás.

búvárklub manta búvárkodás szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Egyesületünk az 1960-as, 70-es évekből származó korabeli dokumentumoknak és fotóknak is gondozója a szegedi búvárkodás „őstörténetéről”.

búvároktatás

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!


A 90-es évek közepétől az ezredfordulóig Csepregi Oszkár, az akkori Magyar Búvár Szövetség vezetőjének irányításával, és a bécsi Kunst Historische Museum munkatársainak közreműködésével részt vettünk a 16. században élt Gróf Ariosti által Erdélyből Bécsbe küldött Szegednél elsüllyedt sírkövek felkutatásában. A leletek nem kerültek elő, viszont számos hasznos kulturális információval lettünk gazdagabbak a város történetét illetően, nem beszélve a folyóvízi merülések gyakorlatáról.

Mai napig rendszeresek különböző oktatási, vagy más intézményekben, bemutatókkal egybekötött előadásaink. Szeged legtöbb oktatási intézményében megjelentünk már előadásainkkal, illetve több alkalommal részt vettünk már a Szegedi Fegyház és Börtön kulturális programjaiban.

Közel fél évtizedig a kilencvenes években a Szegedi Gyengén-látók és Vakok Egyesületével tartottuk a kapcsolatot, előadásokat, búvárfelszerelés bemutatókat és a Szegedi Sportuszodában a nem látók részére merüléseket szerveztünk.

Az elmúlt húsz évben a havonta egy alkalommal megtartott klubgyűléseinken rendszeresen filmbemutatókat tartottunk a tagjaink munkáiból, amelyek nyitottak voltak a város polgárai számára is. Ezekre a találkozókra alkalmanként meghívtunk távolabbról, esetenként külföldről is szakembereket, akik előadásokat tartottak a búvárkodás, a víz és a benne élők témakörében.

Hagyomány: Az egyesület megalakulásától kezdve minden hónap első pénteki napján találkozik 18 órai kezdettel klub gyűlés céljából az éppen aktuális helyiségében, jelenleg a Szegedi Tudomány Egyetem Moszkvai krt-i épületében. Ezek az alkalmak a nyári hónapokban közös „éttermi” foglalkozásokká alakulnak, mivel ezekben az időszakokban többnyire távolabbi vizeken vagyunk fellelhetők.

A közös klubgyűlések az éppen aktuális egyesületi teendőkről szólnak, illetve nem elhanyagolható szerepük van az éppen szerveződő búvár utakkal kapcsolatos információk szempontjából sem. A klubgyűléseket közös vacsora követi

búvárklub

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Minden év karácsonyán a Szegedi Sportuszodában találkozunk egy rövid ünneplésre, a víz alá kagylókkal feldíszített karácsonyfát állítunk, hogy ne feledjük, a közösséget az egymásra figyelés tartja össze.

szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

 Jelen és a jövőnk: 2009-ben húsz évesek lettünk… Felnőttkorba léptünk. A nagy elődök nyomdokain haladva próbáljuk a fiatalabb generációt megszólítani, értelmes és értékes perspektívát nyújtani azoknak, akik ebben a víz alatti világba keresik a nyugalmat rohanó világunk elől menekülve.

búvárklub szeged

Alapszabály, beszámolók:

Klubunk Alapszabálya itt olvasható: Alapszabály

Klubunk 2016-os beszámolója itt olvasható: Beszámoló 2016

búvárklub szeged

Vezetőség:

Elnök: Cziner Gábor

Alelnök: Rácz András

Vezetőségi tagok: Katona Csaba, Marschalek Tamás, Selmeczky Ernő

Taglista:

búvár szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Ssz Név:    
1 Almási Éva alapító tagok
2 Szendrei Gábor 
3 Puskás János
4 Kovács Pál örökös tagok
5 Márton Miklós
6 Pataki Zoltán
7 Szász Péter
8 Pintér Tibor
9 Kakuszi László
10 Gajdos Tibor
11 Ravasz László
12 Király Gyula
13 Cseh Attila
14 Sümegi Sándor
15 Szoboszlai László
16 Cziner Gábor elnök
17 Rácz András alelnök
18 Selmeczky Ernő gazdasági felelős
19 Marschalek Tamás vezetőségi tag
20 Katona Csaba vezetőségi tag
21 Bokor András tagok
22 Domokos Márta
23 Ivicz Mihály
24 Kalmár Sándor
25 Király Attila
26 Laczkó Zoltán
27 Lajkó István
28 Laczkóné Erős Margit
29 Molnár Zsolt
30 Mucsi Dávid
31 Selmeczky Nándor
32 Szabó Henrik
33 Szalai László
34 Török Imre
35 --
36 --

 

búvár szeged

búvárkodás szeged

búvár szeged

búvárkodás szeged

búvár szeged

 

búvárklub szeged