búvár

 

 

 

Magunkról:

MANTA Természetfotós és Könnyűbúvár Sportklub

MANTA SC bankszámlaszáma

10918001-00000060-31910000

MANTA SC Adószáma

19081984-1-06

email:info@mantaszeged.hu

Kezdetek

1992-2002 között

2002-től napjainkig

Klubélet

Alapszabály, beszámolók

Tagok

Történelem:

Az egyesület 1989-ben alakult, elsősorban a rendszerváltás során megszűnt korábbi MHSZ könnyűbúvár klubok hiányát pótolva. Összegyűjtötte azoknak a búvároknak a többségét, akik addig az MHSZ kereteiben tevékenykedtek, és továbbiakban is folytatni kívánták ezt a sportot. Az egyesület nyitott volt az érdeklődők számára, így létszáma bővült, és mára kialakult egy 40-50 főt számláló civil szerveződés, amely elsősorban a szabadidős sportbúvárkodáshoz kíván szervezett keretet nyújtani a tagjainak.

búvár szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!


Az egyesület alapító elnöke Dr. Frankó András biológus, aki az 1990-es évben a görögországi Sitonia partjainál szenvedett halálos kimenetelű búvárbalesetet. A megalakulást követő rövid időszakban történt szerencsétlenség ellenére az egyesület tovább folytatta munkáját Gajó Gusztáv István vezetésével, aki akkor már komoly búvárgyakorlattal rendelkezett, és ő lett az első nemzetközi jogosultsággal rendelkező búvároktató az egyesületben és egyúttal Szegeden is az 1990-es évek elején. Érdeme, hogy elindult ebben az időszakban az első nemzetközi minősítést nyújtó sportbúvár képzés CMAS rendszerben, jó néhány ma is aktív búvár az ő munkájának köszönheti első „uszonycsapásait”, és alapos búvárismereteit.

búvárklub

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

búvárklub szeged

Őt követően 1992 és 1997 között Pintér Tibor vezette a közösséget. Ezekben az években nyitott az egyesület a város és a tágabb közösség irányába. Búvárfotós és búvártörténeti kiállítások, oktatási intézményekben előadások és egyéb búvárkodással kapcsolatos rendezvények szervezése, búvártúrák a közelebbi és távolabbi tengerekre, illetve az ezekről szóló publikációk megjelenése jellemezte ezt az időszakot.

szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

1997-től 2002-ig Cseh Attila folytatta az egyesület irányítását, a már korábban elkezdett programokat és feladatokat koordinálta és szervezte.

búvárkodás

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

búvárklub szeged

2002-2010-ig Márton Miklós vezette a közösséget. Ennek az időszaknak kiemelt célja a közösségépítés, amely minden szervezet elsőrendű feladata. A korábbi rendezvények, események, amelyek immár hagyománnyá váltak, továbbiakban is élnek, ezeken kívül az egyesület tagjainak ötletei és szervezett túrái színesítik a Manta búvár klub életét.

oktatás

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!


2010 óta Cziner Gábor van a klub vezetőségének élén. Az elmúlt 4 évben határozott irányt vettünk a búvárkodás számos területéről érkező vendégekkel színesített, gazdag tartalmú klubgyűlések irányába.


Búvárkodás: Az egyesület megalakulásától kezdve tagja a Magyar Búvár Szakszövetségnek, amely szakmai ajánlásainak megfelelően végzi búvár szakmai tevékenységét.
Az egyesület tagjai között több búvároktató is tevékenykedik CMAS rendszerben. Egyrészről az általuk kiképzett búvárok többsége biztosítja a klub tagjainak utánpótlását.

búvár búvár szeged szegeden

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Megalakulásunktól kezdve rendszeresen szervezünk búvártúrákat mind hazai, mind távolabbi országok vizeire, amelyek a kikapcsolódáson kívül a szakmai kondícióink fenntartását is biztosítják.

Az 1990-es évek elején a gyakori hazai nyíltvízi merüléseken jég alatti és más extrém merüléseket is szerveztünk. Szeged adottsága miatt folyóvízi merüléseink gyakorlata kutatási és egyéb célú búvártevékenységekre is alkalmat nyújtott.

búvárklub szeged

Kultúra: Az 1990-es évektől kezdve folyamatosan részt veszünk városunk kulturális életében, illetve komoly eredményeket értünk el országos és nemzetközi szinten is.

Kovács Pál búvárfotó-művész tárlatai már a kezdeti évektől rendszeresen megjelennek mind a város, mind a tágabb régió életében.

Cseh Attila és Cseh Lívia filmjei nemzetközi díjakat is elnyertek, ők is az egyesület keretei között indultak szakmai útjukon.

Több kötet őrzi a történelmünket és útjaink élményét: Szendrei Gábor: „Képeslapok a paradicsomból” címmel készült, Kovács Pál fotóival illusztrált könyve egy Maldív szigeti expedícióról.

Pintér Tibor „Aranyhal öböl” című novelláskötetében található írások alapmotívumai a közös merülések élményei.

A búvártúrákat és más eseményeket az egyesület életében számos újság és folyóiratcikk, illetve televíziós híradás őrzi, mint talán a legemlékezetesebb, az 1992-ben a Szegedi VárosiTelevízió által bemutatott „Rejtélyes Világ” című alkotás.

búvárklub manta búvárkodás szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Egyesületünk az 1960-as, 70-es évekből származó korabeli dokumentumoknak és fotóknak is gondozója a szegedi búvárkodás „őstörténetéről”.

búvároktatás

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!


A 90-es évek közepétől az ezredfordulóig Csepregi Oszkár, az akkori Magyar Búvár Szövetség vezetőjének irányításával, és a bécsi Kunst Historische Museum munkatársainak közreműködésével részt vettünk a 16. században élt Gróf Ariosti által Erdélyből Bécsbe küldött Szegednél elsüllyedt sírkövek felkutatásában. A leletek nem kerültek elő, viszont számos hasznos kulturális információval lettünk gazdagabbak a város történetét illetően, nem beszélve a folyóvízi merülések gyakorlatáról.

Mai napig rendszeresek különböző oktatási, vagy más intézményekben, bemutatókkal egybekötött előadásaink. Szeged legtöbb oktatási intézményében megjelentünk már előadásainkkal, illetve több alkalommal részt vettünk már a Szegedi Fegyház és Börtön kulturális programjaiban.

Közel fél évtizedig a kilencvenes években a Szegedi Gyengén-látók és Vakok Egyesületével tartottuk a kapcsolatot, előadásokat, búvárfelszerelés bemutatókat és a Szegedi Sportuszodában a nem látók részére merüléseket szerveztünk.

Az elmúlt húsz évben a havonta egy alkalommal megtartott klubgyűléseinken rendszeresen filmbemutatókat tartottunk a tagjaink munkáiból, amelyek nyitottak voltak a város polgárai számára is. Ezekre a találkozókra alkalmanként meghívtunk távolabbról, esetenként külföldről is szakembereket, akik előadásokat tartottak a búvárkodás, a víz és a benne élők témakörében.

Hagyomány: Az egyesület megalakulásától kezdve minden hónap első pénteki napján találkozik 18 órai kezdettel klub gyűlés céljából az éppen aktuális helyiségében, jelenleg a Szegedi Tudomány Egyetem Moszkvai krt-i épületében. Ezek az alkalmak a nyári hónapokban közös „éttermi” foglalkozásokká alakulnak, mivel ezekben az időszakokban többnyire távolabbi vizeken vagyunk fellelhetők.

A közös klubgyűlések az éppen aktuális egyesületi teendőkről szólnak, illetve nem elhanyagolható szerepük van az éppen szerveződő búvár utakkal kapcsolatos információk szempontjából sem. A klubgyűléseket közös vacsora követi

búvárklub

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Minden év karácsonyán a Szegedi Sportuszodában találkozunk egy rövid ünneplésre, a víz alá kagylókkal feldíszített karácsonyfát állítunk, hogy ne feledjük, a közösséget az egymásra figyelés tartja össze.

szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

 Jelen és a jövőnk: 2009-ben húsz évesek lettünk… Felnőttkorba léptünk. A nagy elődök nyomdokain haladva próbáljuk a fiatalabb generációt megszólítani, értelmes és értékes perspektívát nyújtani azoknak, akik ebben a víz alatti világba keresik a nyugalmat rohanó világunk elől menekülve.

2019-ben harminc évesek lettünk. Sok minden megváltozott az elmúlt néhány évben. Talán a társadalmi változások, az egymás felé fordulás és a közösségi élmény változása is eredményezte azt, hogy a harmincadik születésnapunk nem csak a régi szép időkre való visszatekintést hozta el, hanem gyökeresen megváltozott a klub szerkezete, működése. Sok új tag csatlakozott a csapathoz, friss lendületet adva de más igényekkel és elképzelésekkel. A senior tagság már átadta a stafétát. A hagyományos értékek vesztettek jelentőségükből és a mai kor rendszeréhez és a tagok időbeosztásáhpz igazodva fel kellett adnunk klubhelyiségünket és a hevi rendszeres klubgyűlések intézményét. Gyúléseinket, megbeszéléseinket a virtuális térben intézzük a közösségi hálón és a búváreseményeken találkozunk főképp. Ez a változás tovább szelektálta a tagságot. Voltak sajnos akiket elvesztettünk, akik igényelték a csendes, beszélgetős együttléteket. Sajnálattal, de el kellett engednünk ezt a fajta klubéletet a többség igényei szerint. Reményekkel tekintünk a jövőbe azzal a tudattal, hogy továbbra is létezik a közösség, Magyarország egyik legrégebbi működő búvárklubja.

Keressetek bennünket a honlapon meghírdetett programokon, kövessetek a közösségi hálón. Mi továbbra is a vizek környékén vagyunk!

búvárklub szeged

Alapszabály, beszámolók:

Klubunk Alapszabálya itt olvasható: Alapszabály

Klubunk 2016-os beszámolója itt olvasható: Beszámoló 2016

búvárklub szeged

Vezetőség:

Elnök: Cziner Gábor

Alelnök: Rácz András

Vezetőségi tagok: Katona Csaba, Marschalek Tamás, Selmeczky Ernő

Taglista:

búvár szeged

MANTA Búvárklub Szeged A hely ahol Szeged búvárai találkoznak!

Ssz Név:    
1 Török Imre Tagok
2 Katona Zoltán 
3 Kovács Pál
4 Munkácsi Mihály 
5 Marschalek Tamás
6 Takács Márti 
7 Laczkó Zoltán
8 Laczkóné Erős Margit 
9 Sümegi Sándor
10 Bata Ágnes 
11 Cziner Gábor
12 Domokos Márti 
13 Ivicz Mihály
14 Bodó László 
15 Rácz András

 

búvár szeged

búvárkodás szeged

búvár szeged

búvár szeged

 

búvárklub szeged